Domotica
Is een relaisschakeling een alternatief voor KNX?
Ja en nee, ook hier hangt een en ander af van de gewenste functionaliteiten.
In een relaisschakeling geef je met het bedienen van een drukknop rechtstreeks een 24V signaal aan een relais in het verdeelbord. Deze schakelt dan de verlichting aan. Bij de volgende druk op de knop schakelt hij dan de verlichting weer uit. Met meerdere drukknoppen be- dienen is mogelijk door ze allemaal met hetzelfde relais te verbinden. JUNG biedt in haar programma een relais-station aan met 8 relais om aparte kringen te schakelen.
Wanneer we enkel naar de kostprijs van de modules en de drukknoppen kijken is dit type van installatie voor het schakelen van verlichting en stopcontacten ongeveer 30 procent voordeliger dan een KNX installatie.
We mogen echter niet het installatiewerk uit het oog verliezen, dat hier veel meer inhoudt dan bij een KNX installatie.
Anderzijds hoeft deze relais-
installatie niet via software in dienst gesteld te worden.
Wanneer we nog eens naar de grafiek kijken kunnen we stellen dat een relaisschakeling nog kan volgen tot aan punt C. De problemen met een relais schakeling komen pas na punt C, wanneer een centrale bediening voor zijn verlichting en zonnewering gewenst is. De bekabeling in het verdeelbord wordt al complexer. Voor KNX / EIB is dit een kwestie van een beetje programmering.
Als hier nog eens centrale functie per ruimte of per verdieping bijkomen, enkele scènes, tijdsfuncties en
bewegingsmelding, is het onbegonnen werk met een relaissturing.
Conclusie:
Een schakeling met relais is mogelijk en soms zelfs voordeliger voor installaties tot aan punt B waarin enkel de verlichting gestuurd is. Met veel werk en extra investeringen kan men installaties realiseren tot aan punt C. Daarna biedt dit type installatie geen oplossingen meer voor uitbreidingen.