Domotica
Waarom domotica?
“Heb ik die moderne technieken wel allemaal nodig in mijn woning?” Zo klinkt het dikwijls op beurzen en infosessies.
De behoefte aan een moderne elektro - installatie in privé, industrieel en utiliteitsbereik
heeft zich sinds het begin van de jaren 90 sterk ontwikkeld.
Zekerheid, flexibele veran-deringen en comfort op gebied van bediening treden meer en meer op de voor-grond. De grens van de klassieke installatie met on-overzichtelijk veel netten voor elektrische energie, verwarming, licht, rolluiken, inbraakbeveiliging en rook-, gas-, en brandmelding is reeds bereikt. Montage en energiekosten zijn gestegen, wijzigingen achteraf zijn te duur en gecompliceerd.
Vandaar de ontwikkeling van domotica systemen, waarbij al deze aparte technieken samengebracht worden in één besturings-systeem. Het doel hiervan is een duidelijke structuur in de installatie te brengen, waar-bij latere uitbreidingen de mogelijkheden van de elektrische installatie op een hoger niveau kunnen brengen dan een klassieke installatie. Voor de gebruiker van het domotica systeem wordt het bedieningsgemak vergroot en het wooncomfort verbeter
Wanneer in een domotica installatie de verwarming geïntegreerd wordt, de verlichting in doorgangen, toiletten en bergingen met een lichtafhankelijke sensor worden gestuurd, en er een “alles uit functie” voor het verlaten van de woning geïntegreerd wordt, zal dit alles de gebruiker ook nog een mooie besparing op zijn energiefactuur opleveren.
Tegenwoordig zijn er zoveel domotica systemen, dat het voor de eindgebruiker, de installateur of de architect vaak moeilijk is een keuze te maken.
Ze verschillen allemaal in mogelijkheden, type van be-kabeling, uitbreidingen naar de toekomst en design. Gelijkaardige systemen zijn aan elkaar gewaagd door de prijs en de concurrentie is bikkelhard.
Er is dus behoefte aan een universele standaard voor domotica, die duidelijkheid biedt aan de eindgebruiker, architect en installateur.